Enheten för polisutbildningen vid Umeå universitet har fått i uppdrag att utvärdera försök med elchockvapen (ECV). Utvärderingen kommer att genomföras med bland annat enkäter vid tre tillfällen under 2018-2019. Denna enkät är det andra mättillfället i utvärderingen. Det är viktigt att du fyller i enkäten även om du inte gjort det vid det första tillfället. Enkäten kommer att ta ca 20 minuter att fylla i och den behöver fyllas i vid ett och samma tillfälle.
Vem får denna enkät?
1) Poliser som ingår i försöksverksamheten.
2) Poliser vid kontrollområden.
Syftet med undersökningen är att utvärdera effekterna av polismyndighetens försöksverksamhet med användandet av elchockvapen. I enkäten svarar du på frågor om upplevelser och erfarenheter av hot och våld samt arbetsrelaterad hälsa och välbefinnande. I enkäten finns validerade mätinstrument som ökar evidensen i utvärderingen. I enkäten finns också ett antal frågor om bakgrundsvariabler (till exempel ålder, kön, civilstånd och år i tjänst) samt frågor som rör din egen säkerhet och trygghet samt din uppfattning om medborgarnas reaktioner. Med stöd av statistiska analysmetoder kan vi analysera hur upplevelser och erfarenheter av hot och våld samt arbetsrelaterad hälsa och välbefinnande har utvecklat sig i försöksgruppen respektive kontrollgruppen samt undersöka om det finns skillnader mellan dessa två grupper. I enkäten önskar vi att du fyller i ditt bricknummer, dvs. det nummer som står på din polislegitimation. Vi har inte tillgång till vem du är via bricknumret men det gör att vi kan koppla ihop dina svar från de olika mättillfällena. Redovisningen av resultatet kommer att ske på gruppnivå och ingen individ kommer att kunna identifieras. Den information som du lämnar i enkäten kommer att behandlas säkert och lagras på Umeå universitets säkra servrar så att ingen obehörig kommer att få ta del av den.
Studien genomförs med utgångspunkt i de etiska riktlinjer som gäller för samhällsvetenskaplig forskning. Medverkan i enkätundersökningen är helt frivillig och kan närsomhelst avbrytas utan motivering. All information som lämnas i enkäten kommer att behandlas konfidentiellt. Inga obehöriga kommer att hantera datamaterialet som kommer att analyseras av forskarna och resultatet redovisas i rapporter på svenska, du får också ta del av dessa. Resultaten kan också komma att presenteras i internationella vetenskapliga tidskrifter. Genom att fylla i ditt bricknummer går du med på att delta i studien. Ansvariga för studien är Jonas Hansson och Mehdi Ghazinour. Har du frågor om utvärderingen är du välkommen att höra av dig till någon av oss.
Jonas Hansson, lektor vid Polisutbildningen i Umeå
Projektledare
jonas.hansson@umu.se
0730-23 44 15
Mehdi Ghazinour, professor
Forskningsledare
mehdi.ghazinour@umu.se
070-213 83 12
Det finns 58 frågor i denna enkät.